شمار واحدهای تکرارشونده در یک مولکول بزرگ درجه بسپارش یا درجه پلیمریزاسیون نامیده میشود. بسپارهایی که تنها از یک نوع واحد تکرار شونده ساختهشدهاند، جوربسپار و آنهایی که از چند گونه واحد تکرارشونده تشکیل شدهاند، هم بسپار نامیده میشوند. گاهی لفظ ترپلیمر نیز برای محصولات حاصل از بسپارش سه تکپار به کار میرود. در عین حال، در مورد محصولاتی که با بیش از سه تکپار بسپارش شدهاند، لفظ ناجوربسپار رایج است.
بیشتر مواد اساسی همچون پروتئین، چوب، کتین، لاستیک خام (کائوچو) و رزینها بسپار هستند. بسیاری از مواد مصنوعی همچون پلاستیکها، الیاف مصنوعی (نایلون، ریون و…)، چسبها، شیشه و چینی مواد پلیمری هستند.
بسپارها به دو دسته بسپارهای طبیعی و بسپارهای مصنوعی تقسیم میشوند. البته بسپارها را به روشهای مختلف دیگری نیز دستهبندی نیز میکنند. دستهبندی زیر بر اساس ساختار بسپار انجام شدهاست.
بسپارها از نظر اثر پذیری در برابر حرارت به دو دسته گرمانرمها (ترموپلاستیکها)[۸] و گرماسختها[۹](ترموستها) تقسیم میشوند. گرمانرمها، پلیمرهایی هستند که در اثر گرم کردن ذوب میشوند در حالی که گرماسختها، بسپارهایی هستند که در اثر گرما ذوب نمیشوند بلکه در دماهای بسیار بالا به صورت برگشتناپذیری تجزیه میشوند. بسپارها دارای خواص ویسکو الاستیک هستند و منشأ این پدیده، در گرمانرمها گره خوردگی زنجیرهها و در گرماسختها گره خوردگی زنجیرهها و اتصالات شبکهای آنها در هم است.
آمیختن بسپارها، یکی از روشهای فراگیر و پربازده برای دستیابی به مواد جدید با ویژگیهای مناسب است. این روش، معمولاً اقتصادیتر از ساخت و گسترش بسپارهای جدید است. توماس هانکوک (Thomas Hancock) اولین فردی بود که به فکر دستیابی به خواص بهتر با بهکارگیری از روش آلیاژسازی افتاد. او با آمیختن لاستیک طبیعی با یک گونه صمغ طبیعی به نام «گوتا پرچا» (Gutta Percha) مادهای به دست آورد که از آن برای ساخت لباسهای ضدآب استفاده شد. نخستین آمیزهٔ تجاری گرمانرم، آلیاژ PVC/NBR بود که در سال ۱۹۴۲ به بازار جهانی عرضه شد. مهمترین دلایل اقتصادی آلیاژسازی بسپارها، عبارتند از:
بکارگیری بهتر و بیشتر از بسپارهای مهندسی، به وسیلهٔ آمیزش آنها با گونههای ارزان قیمت.
تهیه مواد با خواص مورد نظر.
دستیابی به آلیاژهایی با کارایی بالا با استفاده از بسپارهایی که اثرات همافزایی (Synergistic) دارند.
تنظیم ترکیب درصد اجزاﺀ آلیاژ با مشخصات مورد نیاز مصرفکننده.
بازیافت پسماندهای پلاستیکهای مصرفی و وارد کردن آنها در آلیاژسازی.
نکتهٔ مهمی که وجود دارد این است که انتخاب اجزا آمیزه باید به گونهای باشد که مزایای پلیمر اول پوشانندهٔ معایب پلیمر دوم باشد.
افزودنیهای بسپار یک نوع از افزودنیهای شیمیایی بتن میباشند، این مواد برای تصحیح خواص فرآوردههای بسپاری به کار میرود. این مواد عبارتند از:
نرمکنندهها: نرمکنندهها افزودنیهایی هستند که انعطافپذیری مادهای را که به آن افزوده میشود را افزایش میدهد. این مواد علاوه بر صنعت پلیمر در بتون و سیمان نیز کاربرد دارد. نرمکنندههای پلاستیکها معمولاً از دستهٔ فتالاتها هستند که انعطافپذیری و دوام پلاستیک را افزایش میدهند. عملکرد این مواد به این صورت است که با قرار گرفتن بین مولکولهای مواد پلیمری فضاهای خالی را افزایش داده و موجب پایین آمدن دمای ذوب کریستالی و در نتیجه نرمتر شدن پلیمر میشود.
رنگدانهها: رنگدانهها موادی هستند که برای رنگ کردن و دادن خاصیت رنگی به پلیمر استفاده میشود و شامل رنگدانههای آلی و معدنی میشود.
رنگدانههای غیرآلی، نمکهای فلزی و اکسیدها هستند. این عوامل رنگزا میتوانند یک لایه از یک جسم پلاستیکی را با رفتار قابل پیشبینی رنگی کنند. اکثر این عوامل رنگزا دارای ذراتی با ابعاد میانگین بین ۰/۲ تا ۱/۰ میکرون هستند. تولیدکنندگان، رنگهای مرغوب را با زدودن ذرات بالاتر از ۵ میکرون، تولید میکنند. رنگدانههای غیرآلی به جز چند استثناء، مواد خام ارزان قیمت هستند که. به خاطر دوام نسبتاً پایین این رنگها، این رنگدانهها همیشه بهترین کیفیت را ندارند.
رنگدانههای آلی: رنگدانههای آلی، گسترهٔ وسیعی از لحاظ پیچیدگی ساختاری دارند؛ که ساختار این مواد میتواند به سادگی کربن سیاه یا به پیچیدگی ساختار چهارتایی رنگدانههای فتالوسیانین باشد. استفاده از رنگدانههای آلی در آلیاژها و آمیختههای پلیمری به سرعت در حال افزایش است که این افزایش نتیجهای از دیدگاه کاهش مصرف فلزات سنگین است. بهطور نمونه، دوام رنگدانههای آلی ۱۰–۲۰ بار بیشتر از رنگهای غیرآلی مورد مقایسهاست و این به خاطر این است که رنگهای آلی ذرات کوچکتری نسبت به رنگهای غیرآلی دارند.
پرکنندهها
آنتی استاتیک (عامل ضد الکتریسیته ساکن)
آنتی اکسیدانت (عوامل ضد اکسایش)
آنتی یو وی (پایدارکننده نوری)